Ekonomi

Altın fiyatları faiz oranlarındaki düşüşten nasıl etkilenecek?

Investing.com – Altın son aylarda makroekonomik faktörler ve jeopolitik belirsizliğin bir araya gelmesiyle önemli bir yükseli yaşadı.

UBS analistlerine göre, temel piyasa koşulları gelişmeye devam ettikçe bu yükseliş eğiliminin sürmesi bekleniyor. Bu sürekli rallinin başlıca katalizörleri arasında yaklaşan faiz indirimleri, zayıflayan ABD doları ve süregelen jeopolitik riskler yer alıyor.

UBS, altını bu belirsizliklere karşı tercih edilen güvenli bir varlık olarak görüyor ve güçlü performansının kısa vadede sona ermeyeceğini iddia ediyor.

Altının yükselişini destekleyen en önemli faktörlerden biri, başta ABD Merkez Bankası olmak üzere merkez bankalarının gelecekte faiz indirimine gideceği beklentisi.

Enflasyonist baskılar azaldıkça ve ekonomik büyümeye ilişkin kaygılar arttıkça, merkez bankalarının daha destekleyici bir para politikasına yönelmesi bekleniyor.

Analistler, “Önümüzdeki 12-18 ay içinde gelişmiş ekonomilerde kısa vadeli getirilerde 150-200bps’lik bir değişimin önümüzdeki yıl daha fazla yatırıma yol açacağı görüşünü koruyoruz.” dedi.

Faiz oranlarının indirilmesi, altın gibi getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini azalttığı için altını yatırımcılar için daha cazip hale getirme eğilimindedir.

ABD Merkez Bankasının faiz indirimine gidebileceği sinyalini vermesiyle birlikte altının güvenli liman cazibesi güçlenecek ve piyasaya daha fazla giriş olacaktır.

ABD dolarının düşüşü de altının son dönemdeki performansında bir diğer kritik faktör. Tarihsel olarak altın fiyatları ve ABD doları arasında ters yönlü bir ilişki bulunuyor.

Dolar zayıfladıkça altının diğer para birimleri cinsinden fiyatı daha uygun hale geliyor ve küresel talep artıyor.

UBS, parasal genişleme ve yumuşayan ABD ekonomisinin bir sonucu olarak ABD dolarının güç kaybetmeye devam etmesini bekliyor. Bu zayıflama eğiliminin, özellikle yüksek ABD faiz oranları nedeniyle para birimlerinin baskı altında olduğu gelişmekte olan piyasalarda altının cazibesini artırması bekleniyor.

Makroekonomik faktörlere ek olarak, UBS analistleri altın fiyatlarının temel itici gücü olarak süregelen jeopolitik belirsizliklere işaret ediyor.

Ukrayna’daki çatışma ve Orta Doğu’daki gerilimler gibi jeopolitik risklerin ABD başkanlık seçimlerinin ötesinde de devam etmesi bekleniyor.

Bu belirsizlikler, özellikle piyasa oynaklığından korunmak isteyen yatırımcılar için altının güvenli liman rolünü artırıyor.

UBS, bu jeopolitik faktörlerin altına yönelik yatırım talebini daha da artıracağına inanıyor.

Bu durum, son birkaç aydır istikrarlı bir şekilde yükselen altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) artan girişlere de yansıyor.

Özellikle altın ETF’leri aracılığıyla yatırım talebi, altının bir sonraki rallisinde önemli bir itici güç olacak. UBS, bu fonlara girişlerin ivme kazandığını, daha önceki çıkışları tersine çevirdiğini ve yılbaşından bugüne düşüşü daralttığını belirtiyor.

Yatırımcılar belirsiz küresel ekonomik görünüm ışığında riskten daha fazla kaçınmaya başladıkça, altın ETF’lerinin daha fazla ilgi görmesi bekleniyor.

Altına yönelik talebin bir diğer önemli kaynağı da rezervlerini ABD dolarından uzaklaştırmaya devam eden merkez bankaları oldu. Genellikle “dolarsızlaşma” olarak adlandırılan bu eğilimin altın fiyatlarını daha da artırması bekleniyor.

UBS analistleri, küresel gerilimlerin arttığı bir ortamda ülkeler ABD dolarına olan bağımlılıklarını azaltmaya çalıştıkça merkez bankalarının altın alımlarının güçlü kalmaya devam edeceğini belirtiyor.

UBS, altın fiyatının önümüzdeki yıl yeni zirvelere ulaşabileceğini ve hedef fiyatın 2025 ortalarında ons başına 2.700 dolar olacağını tahmin ediyor. Bu görünüm, faiz indirimlerinin, zayıflayan doların ve devam eden jeopolitik risklerin bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

Aracı kurum, özellikle geleneksel hisse senetleri küresel ekonominin soğumasından kaynaklanan rüzgarlarla karşı karşıya kaldıkça, altının diğer varlık sınıflarından daha iyi performans gösterme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor.

bekilli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu