Ege mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatçıları 2023’te 1,1 milyar dolar ihracat hedefliyor
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Eşyaları İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 1 milyar dolar barajını aşan 7. Birlik olmaya çalışıyor.
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri segmentlerini bir araya getiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eşyaları İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB), 2022’de 940 milyon dolara yükselen ihracatını 2023’te 1 milyar 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri 2022 Mali Genel Konsey Toplantısında konuşan EMKOÜİB Lideri Ali Fuat Gürle, 2022 yılında göreve geldikten sonra 1 yıllık süreçte tüm zorluklara rağmen başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.
Mobilyacıların hedefi dünyada ilk 5’e girmek.
Türkiye’nin 2022 yılındaki 8,4 milyar dolarlık ihracatında mobilya, kağıt ve ormancılık sektöründe yüzde 11’lik paya sahip olduklarını vurgulayan Gürle, “Hedefimiz, temsil ettiğimiz tüm sektörlerde ihracat rakamlarını sadece artırmak değil, sektöre daha fazla katkı sağlamak. daha katma değerli, tasarım odaklı ihracatla daha fazlasını elde ediyoruz. Kıymetli ürünleri ihraç ederek birim fiyatlarımızı yükseltmek ve bunun da etkisiyle toplam ihracatımızı artırmak. Dünya ihracatında ilk 8 içinde yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve üzerinde yer almak” dedi.
Arka arkaya olaylar 1 milyar doları aşıyor
Ege Bölgesi’nde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatını artırmak için yoğun bir faaliyet takvimi planladıklarını vurgulayan Gürle, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlk organizasyonumuz MODEKO İzmir Mobilya Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştireceğimiz Fas, İsrail ve Suudi Arabistan alım heyetleri olacak. Ağustos ve Ekim aylarında Ticaret Bakanlığımızın uzak pazarlara yönelik belirlediği strateji doğrultusunda Amerika ve Güney Afrika’ya yönelik yurt dışı pazarlama faaliyetlerimiz olacaktır. Yıl sonu doğruysa ‘Ege Mobilyaları’ Ur-Ge Projemiz kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden mobilya heyetimizin işlemlerini yürütüyoruz. Deprem nedeniyle bu yıl Mayıs ayına ertelendi Modeko International izmir mobilya Fuara info standı ile katılarak desteğimizi sürdüreceğiz. Bölgemizin en değerli fuarlarından biri olan Modeko fuarını önemsiyor, firmalarımızın fuara sahip çıkmasını istiyoruz.”
Tasarım yarışmasının teması “Akıllı Mobilya”
Ege Bölgesi’nin mobilya, kağıt ve ormancılık işleri ihracatında ortalama ihracat fiyatının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna işaret eden Lider Gürle, “Pahalı mobilya ihracatına dikkat çektiğimiz projemizde, şubeye yeni tasarımcılar kazandırmak, “Akıllı Mobilya” temasıyla bu yıl 3. kez Şekil Dışı Tasarım Yarışımızı gerçekleştirecek. Organize ediyoruz. Mobilya sektörünün markalaşması ve tasarım odaklı üretime odaklanması için tasarımcılarla firmalarımızı ortak bir platformda buluşturmaya devam edeceğiz.”
Ege Bölgesi, odun dışı orman ürünleri ihracatında yüzde 55 pay alıyor
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eşyaları İhracatçıları Birliği Lideri Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin dünyadaki defne ve kekik talebine hakim olduğu bilgisini paylaşarak, Egeli ihracatçıların odun dışı orman eserlerine ortalamanın 3,5 katı birim fiyatla ihracat yaparak değer kattığını söyledi. Odun dışı orman eserlerinin 2022 ihracat fiyatı. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 55’ini gerçekleştirdiklerini de belirtti.
Baharat sektörünün dünyadaki en büyük organizasyonlarından biri olan Avrupa Baharat Birliği’nin 2022 yılındaki Genel Kurulu’na ev sahipliği yaptıklarını belirten Gürle, “40 farklı ülkeden üst düzey yöneticilerin katılımıyla çok önemli bir organizasyona imza attık. çok başarılı bir organizasyon İhracatçılarımız sektörün en önemli firmaları ile bağlantı kurma şansı buldular. Önümüzdeki dönemde ihracatımıza yansımasını görmeyi bekliyoruz” dedi.
Odun dışı orman işleri bölümünde ithalatçıların taleplerine göre üretim yapabilmek için çalışma kümesinde projeler geliştirdiklerini vurgulayan Gürle, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sektörümüzde karşılaştığımız en büyük sorun pa ve tağşiş sorunudur. Bu eserlerin gerçek yöntemlerle üretilmesinin yanı sıra defne, adaçayı, kekik ve biberiye gibi ürünlerimizin üretim alanlarını artırmak amacıyla sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı ile uyum içinde çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. . Üyelerimizin karşılaştıkları sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yapar, ilgili mercilere girişimlerde bulunur, üyelerimizin haklarını savunur ve sorunlarını çözmeye çalışırız. Aynı zamanda çiftçilerimizle birlikte emeğimizi değerinde satmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde odun dışı orman işleri bölümümüz için uluslararası arenada Türk malı algısını güçlendirmeye yönelik uluslararası projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
Kınık TDIOSB tıbbi aromatik bitkiler segmentine güç katacak
Ege Mobilya Kağıt ve Orman İşleri İhracatçıları Birliği Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi’ Şirketin ortakları arasında yer aldığı bilgisini veren Önder Gürle, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve buna bağlı endüstriyel gelişmenin sağlanması ile İzmir’i bu konuda öncü yapmayı hedefliyoruz. Bir diğer amacımız ise proje alanındaki üretimle birlikte ülkemizin önemli ithalat kalemlerinden biri olan tohum ve fidede dışa bağımlılığı azaltmaktır. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin artırılması, kaliteli çeşitlerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-Ge çalışmaları ile set tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması için çalışmalar yürütülecek.”
Kağıt ihracatı 560 milyon dolara ulaştı
Ege Mobilya Kağıt ve Orman İşleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatında kağıt şubesinin lokomotif olduğunu belirten Gürle, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’nin kağıt ihracatının yüzde 20’sini alıyoruz. Kağıt bölümümüz 2022 yılında ihracatta bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 30 artış göstererek 560 milyon dolara ulaştı. Kağıt bölümü için ülkemizde kağıdın ana hammaddesi olan selüloz konusunda maalesef bir süredir dışa bağımlılığımız devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile endüstriyel orman alanlarının artırılması ve selülozun stratejik çalışmalar kapsamına alınması için çalışacağız” dedi.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman İşleri İhracatçıları Birliği’nin 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantısında 2023 yılı bütçesi 28 milyon 600 bin TL olarak kabul edilirken, 2023 yılı çalışma programı da şekillendi.
Genel Kurulun ardından 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eşyaları İhracatçıları Birliği, depremzedelere yönelik 3.000 yatak ve diğer yardımların yapılmasında emeği geçen 25 üyesine teşekkür belgesi takdim etti.
Teşekkür belgesi alanlar; “Alkim Kağıt A.Ş.-Ferit Kora, Atermo Mobilya-Yaşar Atalay, Atılım Metal Doğrama-Suat Yılmaz, Decosit-Hikmet Güngör, Detaylı Koltuk-Engin Özcan, Emek Lamine-Aşkın Atalay, Ermiş Mobilya/Simre-Özge Ertuğrul Parlas , FMS Elit-Fahrettin Utuş, İmran Koltuk-İmran Yuk, Kemal Çiğdem Ofis Koltuk-Serdar Çiğdem, Mart Masa-Murat Arslan, Mega Bed-Engin Çakmak, NERR Ofis-Taner Uygul, Oben Koltuk-Murat Sazboğazoğlu, PIERLOTİ-Selim Özalp, Tezkar Mobilya-Kadir Tezel, Türkcan Mobilya-Mustafa Türkcan, Uygul Mobilya-Musa Uygul, Vino Mobilya-Mehmet Uzman, Çalışma Konsepti-Caner Uygul, Güçlü Koltuk-Mehmet Güçlü, Ferit Kora, İnci Safaş Sünger ve Mobilya-Turgut Oral, Yaşar Dış Ticaret -Cüneyt Başbakkal”.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı