AB telekomünikasyon şirketlerinin 2028 yılına kadar AB içi aramalar için ücret almasına izin verildi
Deutsche Telekom (OTC:DTEGY), Orange, Telefonica (NYSE:TEF) ve Telecom Italia (BIT:TLIT) gibi telekomünikasyon şirketleri, 2028 yılına kadar AB içindeki aramalar için müşterilerden ücret almaya devam etmek üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve kanun yapıcılarla geçici bir anlaşmaya vardı. İzin verdi. Karar, arama ücretlerini dakika başına 19 euro sentle ve kısa mesajların her birinin 6 sentle sınırlayan mevcut AB kurallarının Mayıs ayında sona ermesi nedeniyle alındı.
Bu fiyatların kaldırılması önerisi, AB içi aramaların maliyetinin yerel tarifelerle uyumlu hale getirilmesi amacıyla ilk olarak geçen yıl AB milletvekilleri tarafından gündeme getirilmişti. Ancak telekomünikasyon departmanı, özellikle AB çapında 5G hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yatırım yaparken olası gelir kaybı endişelerini gerekçe göstererek teklife karşı çıktı.
Büyük telekomünikasyon operatörlerini içeren Avrupa Telekomünikasyon Şebeke Operatörleri Birliği (ETNO) için yapılan bir araştırma, çağrı fiyatlarının kaldırılmasının 2029’a kadar olan beş yıl içinde en az 2,1 milyar Euro (2,25 milyar $) gelir kaybına yol açabileceğini iddia etti.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Alin Mituta, yurt içi ve AB içi arama fiyatlarının uyumlaştırılmasına 2029 yılından itibaren geçileceğini belirtti. O zamana kadar mevcut tavanlar yürürlükte kalacak.
Bu anlaşmaya ek olarak AB yasa koyucuları, 5G teknolojisinin AB genelinde yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak amacıyla idari süreçleri kolaylaştırmak için bir Avrupa Komitesi girişimini destekledi. Hedef, 2030 yılına kadar AB şirketlerinin %75’inin bulut altyapısını veya yapay zekayı kullanması.
Önerilen Gigabit Altyapı Yasası (GIA), altyapı izinlerinin alınmasına yönelik daha kolay prosedürler getiriyor. Özellikle, bir “zımni rıza” kuralını içermektedir; bu, bir idari makamın izin başvurusuna dört ay içinde yanıt vermemesi durumunda iznin otomatik olarak verileceği anlamına gelir.
Yeni mevzuat aynı zamanda altyapıya erişim için adil ve makul koşulların belirlenmesine yönelik daha net yönergeler sağlayarak, operatörler için bürokratik engelleri ve maliyetleri azaltmayı da amaçlıyor. Bu atılım, Avrupa Birliği genelinde dijital altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesine yönelik daha geniş bir stratejinin bir modülüdür.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.